keskiviikko 22. syyskuuta 2010

Työllisyys paranee Teuvalla, toimeentulotukimenot rajussa kasvussa

Työttömyysprosentti näyttää olevan Teuvalla edelleen laskusuunnassa, mikä on todella hieno asia. Työttömiä oli elokuun 2010 lopussa lomautetut mukaan lukien 213 (vuodenvaihteessa 334). Työvoimatoimistossa saadun alustavan tiedon mukaan syyskuun puolessa välissä luku on jo alle 200. Ilman lomautettuja työttömiä oli 183 (vuodenvaihteessa 208). Työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta oli elokuun lopussa 8,0 % (joulukuussa 12,6 %). Yli vuoden on ollut työttömänä 28 henkilöä. Nuorten (alle 25-vuotiaiden) osuus työttömistä oli elokuussa 29 (vuodenvaihteessa 30) henkilöä. Avoimia työpaikkoja oli elokuun lopussa 7 (vuodenvaihteessa 5).

Budjetin valmistelu vuodelle 2011 on käynnissä. Kunnanhallitus on iltakouluissaan antanut evästystä valmistelijoille. Myös valtuustolle on ennakkotietoa asiasta annettu. Budjetin laadinnassa on kunnanhallitus antanut valmistelijoille tavoitteeksi enintään 2 %:n kasvun, joka sisältää jo ennakoidut palkkausmenojen kasvut peruskunnassa sekä LLKY:ssä. Eilen kunnanhallitus sai viranhaltijoilta lisätietoa, jonka mukaan budjettin kasvuprosentti näyttää meistä riippumattomista syistä nousevan moninkertaisesti tavoitteeseen nähden. Lienee varmaan taantumavaiheen oiretta, että mm. sosiaalipalvelualueen menot ovat nousemassa Teuvalla ja naapurikunnissa kovasti tänä vuonna aiheuttaen paineita myös ensi vuodelle.

Teuvan osalta erityisen hälyttävää on, että toimeentuloa saavien talouksien määrä on rajussa kasvussa. Kasvu on Teuvalla aivan toista luokkaa kuin muissa LLKY:n kunnissa. Kuten aikaisemmissa blogeissani olen todennut, paineita maksujen ja veroprosentin nostoon näyttää meillä olevan. Toimeentulomenojen suuri kasvu taas osoittaa, että monilla talouksilla on jo nyt vaikeaa eli päättäjillä on pohdittavaa, mistä rahat kasvaviin menoihin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti