perjantai 3. kesäkuuta 2011

Teuvan lukio hyvää keskitasoa lukiovertailussa, äidinkielessä erinomainen 17. sija

MTV 3 on jälleen julkaissut valtakunnallisen ylioppilastuloksien vertailun keväältä 2011. Kaikkien tutkinnon suorittaneiden yhteispisteistä eli puoltoäänistä on laskettu lukiokohtainen keskiarvo. Arvosanoista tulee pisteitä seuraavasti: laudaturista saa 7 pistettä, eximiasta 6, magnasta 5, cum laudesta 4, lubenterista 3 ja approbaturista 2.

MTV3 Uutiset vertailee kaikkia tutkintoon kuuluvia aineita ja niiden pistemäärän yhteissummaa, ei ainoastaan neljää pakollista ainetta. Tämän johdosta yli 400 lukion vertailun loppupäässä on monia suuria lukioita, joissa on useita kahden tutkinnon suorittajia (ammatillisen tutkinnon lisäksi ylioppilastutkinto) muiden muassa Vaasan lyseon lukio (250 ylioppilasta) ja Seinäjoen lukio (187 ylioppilasta). Kahden tutkinnon suorittajat kirjoittavat olosuhteiden pakosta pääasiassa neljä pakollista ainetta eli käytännössä alentavat näiden hyvien lukioiden pistemääriä. Syksyisin monissa lukioissa muutama hyvä opiskelija kirjoittaa tutkinnon jo valmiiksi eli kaikki neljä pakollista ainetta. Nämä eivät tule vertailuun, koska he ovat YTL:n listalla jo valmiita ylioppilaita. Todellisuudessa heillä ei ole kurssit (75) vielä syksyllä täynnä, joten he saavat todistuksen vasta keväällä muiden opiskelutovereidensa kanssa. Yli kymmenen vuoden rehtoriaikanani tällaisia opiskelijoita on ollut useita.

Mielestäni tällaiset vertailut pitäisikin lopettaa. Ne eivät anna oikeaa kuvaa tuloksista. Pitäisi ilmoittaa opiskelijoiden lähtötaso eli keskiarvo, jolloin nähtäisiin todella onko koulu pystynyt pitämään esim. yli 9 keskiarvon omaavien opiskelijoiden tason entisenä. Maaseutulukioissa, kuten esim. Teuvalla, on monia alle 7 keskiarvolla tulleita opiskelijoita. Tällaisten opiskelijoiden saaminen ylioppilaiksi jopa keskimääräisillä tuloksilla on todellinen voimannäyte lukion henkilökunnalta. Nämä lukiot ja opettajat pitäisi nostaa parrasvaloihin.

Teuvan lukio oli viime vuonna aivan kärkipäässä, tänä vuonna tulokset olivat hyvää keskitasoa. Taakse jäi yli 170 lukiota, joukossa monia hyviä ja tasokkaista perinteisen Pohjanmaan lukiota. Lämpimät onnittelut Teuvan lukion henkilökunnalle, Teuva pitää pintansa yli 50 vuoden kokemuksen ja hyvien käytänteiden ansiosta. Äidinkielessä Teuva oli jälleen todella korkealla 17. sijalla. Pohjalaisista lukioista Jalasjärvi oli sijalla 16. Onnittelut Teuvan ja Jalasjärven lukion äidinkielen opettajalle ja koko perusopetuksen opettajaväelle. Hyvien tuloksien takana on aina hyvä perustus, mikä pitää muistaa. Koulunkäynti on maratonjuoksua, kuten velipoikani erityisopetuksen pitkäaikainen rehtori usein vanhempainilloissa toteaa.
Onnittelut kaikille ylioppilaille, olette tulevaisuuden tekijöitä ja suomalaisen hyvinvointiyhteiskunnan ylläpitäjiä ja kehittäjiä. Kansa katsoo Teihin.

2 kommenttia:

 1. Onnea myös ammatillisen perustutkinnon ja ammattitutkintojen suorittajille. Teitakin voi kansa joskus tarvita. Kun tarvitaan kädentaitoja kirjaviisauksien toteutuksiin.
  Nosta hattu korkealle jos olet hankkinut itsellesi ammattiopin alle seiskan todistuksilla.
  Peruskoulun- ja muille opiskelijoille riemukasta kesää voimien keräämiseksi tuleviin koitoksiin.

  VastaaPoista
 2. Kiitos palautteesta. Tulevaisuus on arvaamaton, mutta ammatillisesti peruskoulutettu pärjää aina.
  Erkki N.

  VastaaPoista