tiistai 5. lokakuuta 2010

ESBL-bakteeri aiheuttaa lisäpaineita budjettiin Teuvalla

Asiantuntijoiden mukaan kyseessä on ESBL-entsyymiä tuottava bakteeri, joka on vastustuskykyinen avohoidossa ja sairaaloissa yleisimmin käytetyille antibiooteille. Bakteerit kuuluvat suoliston normaaliin bakteerikantaan ja ne ovat mm. yleisimpiä virtsatieinfektioiden aiheuttajia. ESBL-kantajuutta esiintyy Suomessa tällä hetkellä monella paikkakunnalla. Etelä-Pohjanmaalla sairaanhoitopiiri koordinoi toimintaa ja antaa ohjeita. Teuvalla on ilmennyt merkittävä ESBL-kantajien määrä. Seulontatutkimuksia on tehty ja neuvotteluja toimenpiteistä pidetty sairaanhoitopiirin ja Teuvan kunnan kanssa. Kantajuutta esiintyy muuallakin LLKY:n alueella.

ESBL-kantajia on Teuvalla vuodeosasto 1:llä, Henriikkakodissa ja palvelukodeissa. Tässä vaiheessa on tärkeätä tehdä toimenpiteitä, joilla kantajien määrän lisääntyminen voidaan estää. ESBL-kanta leviää kosketuksen kautta. Tärkein toimenpide on vuodeosasto 1:n saniteetti- ja suihkutilojen rakentaminen asiakaskohtaisiksi, työyksiköiden työrutiinien läpikäyminen ja siivouksen tason nostaminen. Epidemiatilanteessa, kun yksikössä on useita kantajia, muodostetaan kohortteja (eristysyksiköitä).

Potilasturvallisuus edellyttää myös riittävää henkilöstömäärää, asianmukaisia tiloja ja henkilöstön koulutusta. LLKY:ään on palkattu oma hygieniahoitaja, joka hoitaa nyt Teuvalla käytännön järjestelyjä, asiakkaiden ja omaisten ohjausta, seulontojen järjestämistä, henkilökunnan opastusta, tiedottamista ym.

Toimenpiteitä on käsitelty Teuvan kunnanhallituksen iltakoulussa 27.9.2010, minkä jälkeen asiasta on tiedotettu potilaiden huoltajille ja omaisille. LLKY:n johtokunta käsitteli asiaa 4.10. Kunnanhallitus käsittelee asiaa 11.10. kokouksessaan. Tavoitteena on vuodeosasto 1:n remontin aloittaminen viivytyksettä suunnittelun jälkeen. Investointi maksaa kunnalle alustavien selvitysten mukaan 0,2 –2 miljoonaa euroa. Eli kyseessä on mittava investointi, johon ei ole voitu varautua budjetissa. Remontin ajaksi on osaston toiminnat siirrettävä toisaalle. Siitä aiheutuvat kustannukset Teuvan tunnisteelle ovat vähintään 137000 € riippuen valitusta toimintavaihtoehdosta, joten kunnan LLKY:lle antama 2 %:n budjettikasvutavoite on lähes mahdoton saavuttaa. Olen ollut asiasta yhteydessä SSHP:n ylilääkäriin Hannu Puolijokeen. Puolijoen mukaan sairaanhoitopiirillä ei ole mahdollisuutta antaa rahallista tukea asian hoitamiseen normaalin virka-avun lisäksi. Valtakunnallista tukeakaan tuskin saadaan, asiaa toki selvitetään.

Väliaikaisia toimitiloja suunnitellaan määräajaksi mm. Selkämeren sairaalasta, jossa pidetään asiaa koskeva virkamiespalaveri 6.10. klo 14.30. LLKY:n asiantunteva johto ja henkilökunta on työskennellyt asiassa nopeasti ja tehokkaasti. Pyydän kuntalaisia olemaan rauhallisia. Teuvan kunnalle asia on nyt tärkeysjärjestyksessä ensimmäinen ja kiireellisin.

5 kommenttia:

 1. os on kysymys Teuvan terveyskeskuksesta niin rakennusvaiheessa olisi pitänyt huomioida ja määrittää se että on tehtävä vessat ja pesutilat jokaikiseen huoneeseen. Muutoksia on nimittäin myöhäisessä vaiheessa vaikea tehdä rakenteita muuttamatta ja pohjapiirustusta muuttamatta.

  VastaaPoista
 2. Näin olisi varmaan pitänyt tehdä. Onneksi alkuperäinen suunnittelija on vielä olemassa, joten toivotaan että suunnittelu voidaan tehdä mahdollisimman hyvin. Kunnanhallitus päätti eilen käynnistää suunnittelun, kustannusarvio hankkeelle on n. 1,4 - 2 milj. euroa. Toisaalta remontti olisi pitänyt suorittaa joka tapauksessa. Remontin jälkeen osasto tulee toimimaan kuntouttavana osastona leikkausten jälkeen ja se tulee palvelemaan koko LLKY:n aluetta.

  VastaaPoista
 3. Teuvan terveyskeskuksessa on huomioitava potilasmäärä. Jos aiotaan pitää 35-45 potilaspaikkaa .Nyt on paikkoja 38. Potilaita on ylipaikoilla ja tämän remontin jälkeen on pakko vähentää potilaspaikkoja.Saniteettitilojen lisääminen vähentää hoidettavien potilaiden paikkoja .Jos määrä aiotaan pitää samana on pakko laajentaa ulospäin.Tilaa kun ei ole.Vanhaa on vaikea purkaa. Viemäröinnin ja ilmastoinnin muuttaminen maksaa mansikkaa. Osa rakenteista on sellaista ettei voi muuttaa.
  Laskussa on otettava myös huomioon potilaiden hälytyslaitteiden uusiminen Hintaa on vaikea määritellä,mutta voin sanoa että kalliiksi tulee jos korjaa vanhaa. Kaikki pitää uusia.Laskelmat voivat olla uuden sairaalan luokkaa.

  VastaaPoista
 4. Henkilökunnan lisääminen siivous- nimenomaan siivouspuolelle ja terveydenhuollon puolelle ja niiden motivaation lisääminen on tärkeää. Siisteyden vaaliminen on tärkeämpi kuin vessojen lukumäärä. Vaikka olisi 50 vessaa, jos on muutama siivooja jotka eivät huolehdi hygieniasta niin tulos on aivan sama kuin nyt.

  VastaaPoista
 5. Veroprosentti tulee nousemaan kohtuuttomasti kun työssäkäyvien osuus vähenee vuosi vuodelta . Uusia työpaikkoja ei näytä syntyvän ja uusia firmoja ei tule kun ei ole ostajia. Voi sanoa kylmästi näin,että taitaa tulla kunnan pakkoliitos. suntojen laatu ja vuokran kohtuuhinta tuovat asukkaita. Huom. homeasunnot eivät houkuttele ihmisiä asumaan sillä ne ovat terveysriski ja kasvattavat kunnan terveydenhoitokuluja. Teuvan kulut ovat muutenkin suuret.

  VastaaPoista